Andmeturve tehnoloogiaajastul

 Andmete turvalisus on tehnoloogiaajastul muutunud päris palju, kuid siiski on siiamaani aktuaalsed ka vanad põhitõed. Kui tänapäeval on levinud spetsiifilised ja peened tehnoloogilised lahendused (viirused, trooja hobused, nuhkvara jne.), mis eeldab erialaseid teadmisi nii neid luues kui ka mingil määral nende vastu võitlemiseks, siis siiski on elementaarsed ja vanad põhitõed jätkuvalt aktuaalsed ning vajavad meelde tuletamist.

Vanade põhitõdede puhul mõtlen eelkõige seda, et võiks olla elementaarne ja kõigile arusaadav, et kui näiteks e-maili peale tuleb kiri, kus pakutakse suurt raha, lotovõitu või midagi muud taolist, siis tuleks kasutada loogilist mõtlemist ja analüüsida. Isegi kui inimene tahab uskuda, et tegemist võib olla tõese kirjaga, siis kui hakatakse isiklikke andmeid (sh pangakaardiandmeid) uurima, tasuks enne mõelda. Näiteks on tänapäeval väga levinud pettused, kus tuleb e-mail milles on kirjas, et kirja saaja on teinud näiteks Amazoni kaudu suuresummalise ostu ja kui soovib seda tühistada, siis tuleks helistada kirjas väljatoodud numbril. Enamasti on teisel pool hoopis aga India pettur, kes väga oskuslikult üritab inimeselt välja petta andmeid kas näiteks pangakaardi, Amazoni konto või muu isikliku kohta, millega saaks ligipääsu kliendi rahale. Kõige rohkem satuvad selle pettuse ohvriks just vanemad inimesed, kes ei ole väga hästi kursis internetis toimuvaga ja selle eripäradega.

Leian, et selle vastu aitaks just kõige paremini inimeste koolitamine ja sellest rääkimine. Kõige elementaarsem on viimati toodud näite puhul see, et kui inimene tõesti kahtlustab, et Amazonis võis midagi kahtlast toimuda, siis ta läheb ise läbi interneti lehitseja Amazoni lehele ja vaatab mis tal kontol toimub. Igasuguseid linke ja telefoninumbreid tuleks vältida, mis on e-kirjas välja toodud ja tuleks ise hakata asja uurima. Tuleb arvestada ka seda, et tihti kasutatakse kirjas isiklikke andmeid, mis on saadud tegelikult interneti kaudu, kuid võib jätta mulje nagu kirja saatja võiks olla siiski õige.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kuidas saada häkkeriks?

Legendaarsed juhid IT-s