Legendaarsed juhid IT-s

Infotehnoloogias on olnud läbi aegade legendaarseid ning samas väga erinevaid juhte. Kuidagi on läinud nii, et just IT juhid on olnud populaarsed ja nende teod ka rohkem tuntud. Vähem on teada näiteks suurte energiafirmade, autotootjate, panganduse või mõne muu firmade juhte. Eks see tuleneb ka sellest, et just viimased aastakümned on infotehnoloogias olnud meeletu arenguga, palju on tavainimesi huvitavaid ja mõjutavaid lahendusi loodud.

Valida välja kaks juhti IT-s tegelikult ei olegi esialgu nii lihtne kuna huvitavaid karaktereid on seal palju. Pärast mõningast uurimist internetist valisin välja tuntud juhid Mark Zuckerbergi ja Richard Bransoni.


Mark Zuckerbergi valisin eelkõige seetõttu, et tema iseloom on midagi täiesti teistsugust, kuid samas on tal üsna paljude tänapäeva IT juhtide omadusi. Üks omadus, mis on levinud just IT juhtide seas ning mitte väga teiste valdkondade juhtide seas, on nö nohiklikkus. Ta tegi ka populaarseks nö "kapuutsiga pusaga IT-mehe" tüübi, mis tegelikult suurte juhtide seas ei ole väga populaarne olnud. Zuckerberg on üks nendest, kes on juba lapsena programmeerimisega tegelenud ja loonud reaalseid tarkvarasid. Kerime ajajoont edasi ja tema loodud Facebooki teavad ilmselt kõik inimesed maailmas. Zuckerbergi juhtimisstiil on samuti omapärane, kuid samas ka sarnane paljude teistega. Ta on perfektsionist ja nõuab töötajatelt alati maksimumi, samas kui asjad ei lähe nii nagu planeeritud, siis ei ole ka haruldased nö päevapealt töötajate lahti laskmised. Samas on firmas palju motiveerimist, töötajaid tunnustatakse, väidetavalt töötajad saavad ise valida milliste projektidega nad tegeleda tahavad. Selline juhtimisstiil julgustab töötajaid, annab neile rohkem enesekindlust projektiga tegeleda, Zuckerberg leiab, et inimene peab tegema seda mis on tema kirg. Zuckerbergi nõrgemateks külgedeks peetakse tema kohmakat käitumist, mis kohati näeb välja nagu ta oleks robot kes ei oska käituda inimesena. Kindlasti ei ole Zuckerberg hea müügimees ning tavainimesele on tal raske oma visiooni selgeks teha. Kokkuvõtteks võib öelda ,et Mark Zuckerberg on üks täiesti omamoodi kiuksudega karakteritüüp ja visionäär, kes üritab kuidagi tavainimeste moodi olla (mis tal väga välja ei tule siiski).

Richard Branson ei ole võibolla just tuntud kui IT juht kuna ta tegeleb väga erinevates valdkondades (sh IT), kuid ta on täiesti omapärase juhtimisstiiliga. Branson ei ole otseselt loonud mingit revolutsioonilist IT lahendust nagu enamus IT juhid. Ta on klassikaline ärimees, kes tegeleb erinevate valdkondadega. IT poole pealt on Branson küll tegelenud telekomi valdkonnas ja erinevate tehnoloogiliste lahenduste loomisega, kuid peamiselt on ta olnud seotud IT idufirmadesse investeerimisega ning nende suunamise/juhtimisega. Bransoni iseloomustatakse alati kui väga lahedat, rõõmsameelset ja avatud inimest. Ta üritab alati inimesi motiveerida elama elu täiel rinnal ja leida positiivset. Erinevalt Zuckerbergist usub Branson, et inimene peabki eksima, vigu tegema ja nendest õppima. Ta tahab, et töötajad soovitud eesmärgi täidavad, kuid teekond selleni peab tema arvates olema õpetav ja arendav. Branson eelistab töötajatega suhelda otse isiklikul tasandil ja neid motiveerida ning seda kõike teeb ta väga erinevates valdkondades (talle kuulub üle 400 firma).

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kuidas saada häkkeriks?

Andmeturve tehnoloogiaajastul