Kuidas saada häkkeriks?

Eric S. Raymondi "How To Become A Hacker" (Kuidas saada häkkeriks?) on dokument, mida Raymond hakkas looma 1996. aastal. Nagu nimigi viitab, siis dokument sisaldab häkkeriks olemise ja selleks saamise nõuandeid ja nö reegleid. Dokument on jaotatud mitmeks osaks ja erinevateks peatükkideks ning puudutab väga erinevaid häkkerlusega seotud külgi.

Huvitav on lugeda nõuandeid häkkeriks saamiseks ning milleks selle peale üldse mõelda. Huvitav on lugeda selgitusi selle kohta, et kes tegelikult üldse on häkker ja kes mitte. Häkkeri eesmärk on ehitada ja luua, mitte lõhkuda, kuigi näiteks filmide põhjal on loodud arusaam, et häkker on alati keegi paha inimene kelle eesmärk on omakasu eesmärgil midagi "lahti muukida". Lisaks on enamus tänapäeval isehakanud "häkkerid" tegelikult kräkkerid, kes on enamasti noored isehakanud huvilised, kelle eesmärk on kuhugi sisse muukida, süsteeme häirida, andmeid varastada jne. Ehk siis tegelikult vastand häkkerile, kelle eesmärk on ehitada, probleeme lahendada ning ka süsteeme tugevamaks teha.

Lisaks on huvitav lugeda soovitusi, et mida õppida kui on soov saada häkkeriks. Näiteks soovitus alustada Pythoniga on ilmselt enamusele tuttav teema kuna enamasti koolides ja erinevatel kursustel alustataksegi õppimist Pythoniga kuna selle kirjapilt on selge ja lihtsalt loetav. Peale selle on soovitused hakata kasutama avatud lähtekoodiga operatsioonisüsteemi, teha selgeks veebiarenduse põhivahendid ning õppida selgeks inglise keel. Kõik need soovitused on olulised, kuid eraldi tooks välja inglise keele oskuse. Võib öelda, et pea kõigis IT arendamisega ja programmeerimisega seotud alades on vaja inglise keelt. See on oluline puhtalt info otsimise jaoks ning ilma selleta on raske.

Viimase suurema peatüki all olevad punktid on juba häkkeriks olemise ja häkkerina tegutsemise põhimõtted. Ehk kirjuta avatud lähtekoodiga lahendusi, aita teistel koodi testida ning muud üleüldised ja heatahtlikud põhimõtted. On hea, et sellised põhimõtted on kirja pandud ja need on ka laiemalt kogukonnas aktsepteeritud ning kasutusele võetud. Kui palju sellest kasu on, on raske öelda, aga kindel on see et päriselt häkkeriks soovijatele on sellest palju kasu ning on hea kui on selged põhimõtted paigas.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturve tehnoloogiaajastul

Legendaarsed juhid IT-s